חוכמת ההמונים(The Wisdom of Crowds) היא כלי ליצירת ידע. זוהי תובנה קולקטיבית הנוצרת באמצעות יכולות של שיתוף פעולה. איסוף תשובות של קבוצה גדולה לשאלות הכרוכות באומדןידע כללי וחשיבה מרחבית נמצאו באופן כללי כטובות יותר  מאשר כל תשובה שניתנה על ידי אותם יחידים בקבוצה. דוגמא טובה ליכולות של חוכמת ההמונים הינו המיזם המוצלח- ויקיפדיה. ויקיפדיה  היא אנציקלופדיה מקוונת המבוססת על תוכן חופשי ומשתמשת בטכנולוגיית ויקי. ויקיפדיה נכתבת ומשופרת מדי יום ביומו בידי רבבות מתנדבים, ומסתמכת על רעיון חוכמת ההמונים. מאחורי ויקפדיה עומדת קרן ויקימדיה שהינו מוסד ללא מטרות רווח. קרן ויקימדיה נוסדה ב 2001 על ידי ג'ימי ויילס. ויקיפדיה נכתבת ביותר מ 290 שפות ביניהם עברית  מוטו האתר הוא "ויקיפדיה - האנציקלופדיה החופשית", כאשר "חופשי" פירושו חופשי לעיון ללא כל מגבלה, חופשי לעריכה וחופשי להעתקה ולהפצה. כלומר כל אחד  יכול לערוך או להוסיף ערך כלשהו באנציקלופדיה בין אם בצורה אנונימית או גלויה . על מנת לשמור מפני השחתה של ערכים או על אמינות המידע קיימת קהילת מתנדבים הנקראים "ויקיפדים". על פי מייסדי ויקיפדיה, ג'ימי ויילס , מטרת הקרן היא להביא את אנציקלופדיה חופשית לכל אדם בעולם. לשם כך  הוא הגדיר מדיניות עיקרית שבה ויקיפדיה מחויבת ליצירת ערכים ניטרליים ככל האפשר, כלומר הצגה הוגנות של כלל  השקפות.
השאלה שתמיד נשאלת למה שאנשים יתנדבו מזמנם החופשי לעריכה וכתיבה של ערכים בויקידפה בזמנם החופשי? . ובכן תופעה זו ידועה כעודף תודעתי. תופעה זו  מייצגת את היכולת של אוכלוסיית העולם להתנדב ולשתף פעולה במיזמים גדולים, לפעמים גלובליים. לעולם יש יותר מטריליון שעות חופשיות בכל שנה כדי להירתם למיזמים משותפים. לכן אנשים שמאמינים ברעיון של ויקיפדיה ישקיעו מזנם הפנוי כדי להירתם למיזם .  חוכמת ההמונים והעודף התודעתי הביאו לכך שנכון להיום יש מעל ל 13 מיליון ערכים . נתון זה מרשים ומראה את נכונות האוכלוסייה בעולם  להפיץ את הידע לכמה שיותר אנשים .
מיזמים מוצלחים נוספים המבוססים על חוכמת ההמונים הם וויז , יוטיוב , טריפאדוויזר  והקוד הפתוח יושאהידי .מכל  הדוגמאות הללו ניתן ליראות בברור איך חוכמת ההמונים ורצון האוכלוסייה להתנדב למיזמים חברתיים גדולים מביאים להפצת הידע ברחבי העולם מה שהופך את עולמנו לטוב יותר .


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה